środa, 11 marca 2015

Nikt mnie nie lubi + frytki inaczej

Hallo! :*

Przepraaaszam, że wczoraj nie było posta, ale pół dnia byłam w podróży, bardzo męczącej podróży, bo wstałam bardzo wcześnie, wyjeżdżałam bardzo wcześnie, droga mi się dłużyła, połowę przespałam, chociaż chciałam się uczyć na dzisiejszą próbną rozszerzoną maturkę z geo.. Patologia.. Aaa, wracając do wątku, byłam na Jasnej Górze na szkolnej pielgrzymce, modliliśmy się o zdanie maturki, przyda się ^^. Pomijając aspekty religijne, Częstochowa jest bardzo pięknym miastem, byłam tam w ogóle pierwszy raz w życiu :3, urocze miasto, nawet socjalistyczne zabudowania z wielkiej płyty i kominy fabryk nadają temu miejscu fajny charakter. Z jednej strony miasto obtoczone kultem maryjnym, a tak jeszcze wspominając Klasztor Jasnogórski, to przepiękny obiekt architektoniczny! Przepiękne barokowe wnętrze, a z zewnątrz też niczego sobie ^^.Z drugiej zaś strony, taki delikatny PRL-owski powiew, taki, industrialny, laicki (ach ten komunizm!).. Tak, to daje ciekawe doznania artystyczne ^^.

Nooo, to kontynuując cykl zadań mailowych, nie trzymam się ich kompletnie, ale zasadziłam, jak rolnik na polu, w swojej łepetynie chęć przeżywania czegoś pierwszy raz :D. Tak wczoraj byłam w nowym miejscu, a dzisiaj dostałam 5 z matmy :3. Pierwsza od czasów gimbazjum :3! No i pojawiły się nowe dla mnie doznania smakowe, i teraz nie wiem, czy mi uwierzysz xD, pierwszy raz w życiu jadłam kalarepę :d. Bardzo dobra, smakuje mi trochę jak rzodkiewka :D z tej okazji postanowiłam zrobić coś znanego, ale udziwnionego, otóż są to...

Pieczone frytki warzywne, od razu zaznaczam, że nie jest to mój przepis, trzymałam się czynności stąd :)

Potrzebujesz:
* warzywa według dowolności: marchew, kalarepę, bataty, ziemniaki, pietruszkę, seler, etc. (wszystkie warzywa, które będąc surowe są twarde i zwięzłe)

na marynatę: 
* ok.50ml oleju rzepakowego, lub oliwy z oliwek
* dowolne zioła suszone, podstawą jest pieprz i sól, możesz dodać czosnek, kminek, papryka ostra, słodka, etc.

Musisz:
1) Umyć, obrać, pokroić z słupki wszystkie warzywa. Obgotować je we wrzącej wodzie ok. 3-4 minuty.
2) Przygotować marynatę. Wystudzić warzywa, wymieszać w marynacie, odstawić na pół godziny.
3) Nastawić piekarnik na 200^C. Piec przez 45 minut, mieszając co jakiś czas.
4) Disfrute de su comida! :)



A jutro będzie coś naprawdę super, również nowe dla mnie smaki ;)

Czym się,

K.

PS. Hej hej hej... A czemu nikt nie głosuje?! Jeden głos? Hańba narodzie! Nikt mnie chyba z Was nie lubi :<

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz