sobota, 5 września 2015

Hit tej jesieni - niezwykły dżem i gofry maślankowe!

Mój drogi człowieczku!

Hehe, pewno się cieszysz, że znów tu jestem :3 Ostatnio miałam w domu dużo marchwi, dlatego, jak to ja, postanowiłam coś z niej zrobić. A że miałam ochotę również na gofry to wykombinowałam najlepszy zestaw śniadaniowy na świecie, nawet lepszy niż te z Maka!!

Otóż serwuję Ci..

Gofry maślankowe z dżemem marchwiowym

Potrzebujesz:
na dżem:
* pół kilo umytej i ostruganej marchwi
* 1 pomarańczę deserową
* 200g cukru
* sporą łyżkę cynamonu
na gofry:
* 2 szklanki maślanki
* 2 szklanki mąki
* 2 jajka (rozdzielone)
* łyżka oleju
* odrobina wody i soli

Musisz:
1) Marchew ugotować do bezwzględnej miękkości (rozpada się pod dotknięciem widelca)
2) Cukier zmieszać w misce z cynamonem, z pomarańczy wycisnąć sok.
3) Marchew odcedzić, wystudzić, pokroić w talarki, wrzucić do garnka, zalać sokiem, zasypać cukrem z cynamonem. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu.
4) Przełączyć na mały gaz, zredukować (odparować) dżem, cały czas mieszając. Nonszalancko, byle jak, zmiksować na papkę. jak zostaną większe kawałki to się nie przejmuj ^^.
5) Zrobić gofry...
6) W mikserze wymieszać wszystkie składniki, oprócz białek (białka ubić). Do masy dodać ubite białka (UWAGA! Białka przekładamy do masy, nigdy odwrotnie!!). Upiec gofry w gofrownicy.
7) Podawać na ciepło z kakałkiem :3.
8) Bon appetit!


Czym się, sjulejter :*

K.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz